Sterrenkunde

Midzomersterrennachten

Toegevoegd op 19 juli 2019 door Dhr. Francis Meeus

Zoals elk jaar doet MIRA mee aan het internationale sterrenkijkinitiatief Nuits des Étoiles, bij ons worden dat drie "Midzomersterrennachten" op een rij: vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 augustus.

Bij helder weer kan je dan in de loop van die drie avonden tussen 22 en 01 uur de prachtige zomersterrenhemel komen verkennen doorheen onze krachtige telescopen en verrekijkers.

Voordracht – Apollo 11 – De eerste stappen op de Maan

Toegevoegd op 27 juni 2019 door Dhr. Marc Van den Broeck

In het kader van 50 jaar maanlanding organiseert Urania een lezingenreeks over het Apollo-programma Zes vrijdagavonden neemt Uraniamedewerker en ruimtevaartspecialist Koen Geukens je mee naar de maan!

De vierde voordracht in deze reeks gaat door op vrijdagavond 19 juli, om 20u, met het verhaal van Apollo 11.

Apollo 11 – De eerste stappen op de Maan.

Maanvaart

Volkssterrenwacht Urania en Flandria nemen je donderdagavond 15 augustus mee voor een unieke maanvaart en dit naar aanleiding van 50 jaar Urania en 50 jaar maanlanding!

Kijkavond op vrijdag 12 juli 2019

Toegevoegd op 27 juni 2019 door Dhr. Marc Van den Broeck

Op vrijdag 12 juli 2019 is er op Urania een kijkavond. Kom langs en werp bij helder weer een blik door onze telescopen. Zullen te bewonderen zijn: de maan en de planeten Jupiter en Saturnus. De kijkavond start om 21u00 met een overzicht van wat er aan de hemel allemaal zichtbaar in ons Planetarium, nadien gaan we dan kijken door verschillende sterrenkijkers.

De toegang is 6 euro, voor Uranialeden is de toegang gratis. Reserveren voor deze kijkavond is niet nodig.

Urania kijkavond op het MAS

Tijdens de zomervakantie organiseert Volkssterrenwacht Urania elke donderdagavond (uitgezonderd donderdag 18 juli) een gratis kijkmoment met sterrenkijkers op het dakterras van het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen. De kijkavond gaat enkel door bij opklaringen en/of helder weer. Als het weer goed is, zullen o.a. de maan en de planeten Jupiter en Saturnus, en heldere deepsky objecten bekeken worden door verschillende sterrenkijkers.

Film- en Maanwaarnemingsavond

Toegevoegd op 27 juni 2019 door Dhr. Francis Meeus

Vijftig jaar geleden, op 20/21 juli 1969, zette voor het eerst een mens voet op een ander hemellichaam: Neil Armstrong op de Maan met zijn legendarische "one small step for a man, one giant leap for mankind".

Naar aanleiding van deze verjaardag organiseert Volkssterrenwacht MIRA een film- en Maanwaarnemingsavond.

We openen de deuren om 20h30, dan is er film, waarnemen en terug film.

 

The Dish

Zonnekijkdag en voordracht op zondag 7 juli

Toegevoegd op 25 juni 2019 door Dhr. Marc Van den Broeck

Op zondag 7 juli 2019 zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open in het kader van de Zonnekijkdag. Bij mooi weer worden er allerhande telescopen opgesteld om de kijklustigen op een veilige manier naar de zon te laten turen. Urania is geopend van 10 tot 17 uur. 

Om 14 uur is er een voordracht over de zon. Tijdens deze lezing van 1 uur komen volgende onderwerpen over de zon aan bod: warmteproductie, plaats in het zonnestelsel, fysische beschrijving en opbouw, waarnemingsgeschiedenis en waarnemen in verschillende golflengtegebieden.

Astroclub met Koen Geukens: De race naar de Maan

Toegevoegd op 12 juni 2019 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

Astroclub met Philippe Mollet: Aarde en Maan, een fascinerend koppel

Toegevoegd op 12 juni 2019 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

50 jaar geleden wandelde de eerste mens op de Maan, daar zullen we deze zomer nog genoeg aan herinnerd worden. Sindsdien denken we alles te weten over onze satelliet, maar is dat wel zo?


In deze lezing zullen een paar minder gekende en vaak verrassende aspecten van de Maan aan bod komen. We hebben het over haar relatie met en haar invloed op de Aarde (zonder Maan geen leven op Aarde?), en bespreken die ganse wedloop naar de ruimte (waarvan de "eerste mens op de Maan" natuurlijk het hoogtepunt was).

Planeet B: presentaties door studenten

Toegevoegd op 29 mei 2019 door Mevr. Myriam De Splenter

Elk najaar organiseert de Universiteit Antwerpen een reeks gratis lezingen om mensen samen te brengen rond actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Elke avond begint om 19.30 uur met een lezing van een uur, gevolgd door een vragenronde en een gemodereerd debat tussen gastspreker en publiek.

Studium Generale vertrekt dit jaar van een utopisch gedachte-experiment. Planeet B bestaat en er is leven mogelijk! Wat zijn de voornaamste lessen om er een betere wereld te bouwen? Wat houdt het eigenlijk in om anders te gaan samenleven, als we de kans krijgen om helemaal opnieuw te beginnen?

Pagina's