Sterrenkunde

Astroclub met Hamid Aït Abderrahim: Het MYRRHA-project: op weg naar betere kernsplijting?

Toegevoegd op 6 maart 2020 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

Energie is van kapitaal belang voor elk systeem, of het nu gaat om een ster, een rijdende trein, een mens of het hele heelal. En in een kwetsbare biosfeer zoals die van onze planeet is omgaan met energie voor de mensheid een kwestie van leven en overleven.

Astroclub met Francis Meeus: Over Pluto en grote ijsblokjes in het zonnestelsel

Toegevoegd op 6 maart 2020 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

In 1930 was er heel wat commotie toen bekend raakte dat er een nieuwe, een negende planeet was ontdekt in het zonnestelsel. Het duurde tot de zomer van 2015 vooraleer we een scherp beeld te zien kregen van dit verre object dat Pluto genoemd zou worden. Maar toen het NASA-ruimtetuig New Horizons er voorbij vloog, was de planeet intussen gedegradeerd tot dwergplaneet.

Over de ontdekking, naamgeving, degradatie enzovoort van Pluto hebben we het uitgebreid tijdens deze Astroclub.

Urania

Woensdagnamiddag - ideale namiddaguitstap met de (klein)kinderen!

Heb je de kleinkinderen op bezoek of weet zoon- of dochterlief zich weer niet bezig te houden? En zijn jullie nieuwsgierig naar de sterren en de planeten? Dan is de kinderplanetariumvoorstelling van Urania echt iets voor jullie!

Ontdek, onder leiding van een deskundige gids, de 3500 sterren die we niet meer kunnen zien aan onze nachtelijke hemel, in het Urania Planetarium.

Daarna neemt de gids je mee naar de waarnemingstoren. Bij helder weer kijk je door onze telescoop naar onze dichtstbijzijnde ster!

Kijkavond

Iedere vrijdagavond is er op Urania een kijkavond. Bij helder weer staan onze medewerkers paraat om bezoekers en Uranialeden een blik te gunnen door onze grote telescoop, op o.a. de maan, planeten en een hele reeks deep sky-objecten.

De kijkavond start voor kinderen om 19u45 met kinderplanetariumvoorstelling nadien bekijk je het met je eigen ogen door onze grote sterrenkijker!

Om 20u45 start de publieke kijkavond met een overzicht van wat er aan de hemel allemaal zichtbaar in ons Zeiss Planetarium, nadien bekijk je het met je eigen ogen door onze grootste sterrenkijker!

MAS

Tijdens de schoolvakanties organiseert Volkssterrenwacht Urania op donderdagavond een kijkmoment met sterrenkijkers op het dakterras van het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen.

De kijkavond gaat enkel door bij opklaringen en/of helder weer. Als het weer mooi is, zal de maan en de planeten goed zichtbaar zijn door verschillende sterrenkijkers.

Via de website van Urania en het MAS kan u op donderdagvoormiddag lezen of het kijkmoment doorgaat of niet ivm de weersvoorspellingen.

Toegang is gratis, vooraf inschrijven niet nodig. Iedereen is welkom!

Sterrenkijkdagen op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari 2020

Toegevoegd op 24 februari 2020 door Dhr. Marc Van den Broeck

Op vrijdagavond 28 en zaterdagavond 29 februari zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open in het kader van de Sterrenkijkdagen. Er is die avond veel te zien aan de hemel (bij helder weer uiteraard).

Kom naar Urania en werp een blik op o.a. de maan, de planeet Venus, de Andromeda- en Orionnevel.

Urania is geopend op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari van 19 tot 23 uur.

Internationale dag van de wiskunde op 14 maart

Toegevoegd op 11 februari 2020 door Dhr. Ivan De Winne

De algemene vergadering van de UNESCO heeft 14 maart officieel uitgeroepen als dé internationale dag van de wiskunde. Wereldwijd zullen op deze symbolische dag heel wat evenementen worden georganiseerd om het maatschappelijk belang van de wiskunde te benadrukken.

Sterrenkijkdagen

Toegevoegd op 5 februari 2020 door Dhr. Francis Meeus

De Vereniging Voor Sterrenkunde organiseert naar jaarlijkse gewoonte Sterrenkijkdagen, en in 2020 vinden die plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 februari. De Vlaamse Volkssterrenwachten werken uiteraard graag mee aan dit initiatief, samen met vele andere amateursterrenkundeverenigingen uit Vlaanderen.

Astroclub met Philippe Claeys: Chicxulub en de inslag die de dinosauriërs deed verdwijnen

Toegevoegd op 5 februari 2020 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

Zesenzestig miljoen jaar geleden trof een asteroïde van 10 à 12 km groot de Aarde, daarbij kwam enorm veel energie vrij die catastrofale gevolgen had voor planten en dieren op onze planeet. Men heeft de plaats van impact weten te lokaliseren: Chicxulub op het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

Astroclub met Francis Meeus: Valentijn: Sterrenkunde en romantiek

Toegevoegd op 5 februari 2020 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

Sterrenkunde is een harde wetenschap: theorieën en ideeën die hun deugdelijkheid niet kunnen bewijzen vliegen onherroepelijk de prullenbak in. Bovendien gaat het in de sterrenkunde over het heelal en de inhoud ervan, en dat is alles behalve een warme, gezellige boel met dodelijke straling, doodvriezende temperaturen, extreem gewelddadige botsingen en ontploffingen, onbevattelijk hete sterren, om van de alles verslindende zwarte gaten nog maar te zwijgen.

Pagina's