Sterrenkunde

50 jaar maanlanding

"Dat is een kleine stap voor [een] mens, een reuzensprong voor de mensheid," met deze woorden zet Neil Armstrong op 21 juli 1969 de eerste voet op de maan. De historische gebeurtenis is dit jaar 50 jaar geleden. Om deze reden blikken de Vlaamse Volkssterrenwachten terug op de maanlanding. In klare en begrijpbare taal wordt de reis naar de maan uit de doeken gedaan aan de hand van het vluchtschema van Apollo 11.

Download de infobrochure en beleef de legendarische reis van begin tot einde!

 

 

Voordracht : Apollo 8 – Het gevaar komt van de Russen

Toegevoegd op 7 mei 2019 door Dhr. Marc Van den Broeck

In het kader van 50 jaar maanlanding organiseert Urania een lezingenreeks over het Apollo-programma. Zes vrijdagavonden neemt Uraniamedewerker en ruimtevaartspecialist Koen Geukens je mee naar de maan!

Vrijdagavond 31 mei, om 20u, met het verhaal van Apollo 8.

Het gevaar komt van de Russen

Urania kijkavond op vrijdag 10 mei 2019

Toegevoegd op 7 mei 2019 door Dhr. Marc Van den Broeck

Op vrijdag 10 mei 2019 is er op Urania een kijkavond. Kom langs en werp bij helder weer een blik door onze telescopen. Zullen te bewonderen zijn: de maan en deep-sky objecten. De kijkavond start om 20u45 met een overzicht van wat er aan de hemel allemaal zichtbaar in ons Planetarium, nadien gaan we dan kijken door verschillende sterrenkijkers. Er zijn ook een hele reeks deep sky-objecten te zien. De toegang is 6 euro. Reserveren voor deze kijkavond is niet nodig. Na deze prachtige ervaring geniet je in alle rust van een drankje in onze Astrobar tegen betaling.

De Vlaamse Scriptieprijs

Toegevoegd op 22 maart 2019 door Dhr. Arnaud Zonderman

Elk jaar kost het duizenden studenten bloed, zweet en tranen om een afstudeerscriptie te schrijven. Nachtelijke ‘overuren’, dagen aan een stuk in de bibliotheek, computerproblemen op cruciale momenten, moeilijke promotoren en lastige lectoren: veel laatstejaars willen die hele scriptieheisa nadien zo snel mogelijk vergeten. Binnen de muren van onze Vlaamse onderwijsinstellingen wordt niettemin behoorlijk wat interessante lectuur geproduceerd. Onderwerpen van poëtische filosofie tot puur wiskundige bewijzen worden er tegen een wetenschappelijk licht gehouden.

Voordracht : Apollo 7 – De race naar de Maan is gestart

Toegevoegd op 21 maart 2019 door Dhr. Marc Van den Broeck

In het kader van 50 jaar maanlanding organiseert Urania een lezingenreeks over het Apollo-programma Zes vrijdagavonden neemt Uraniamedewerker en ruimtevaartspecialist Koen Geukens je mee naar de maan!

We lanceren deze reeks op vrijdagavond 19 april, om 20u, met het verhaal van Apollo 7.

De race naar de maan is gestart

Urania kijkavond op vrijdag 12 april 2019

Toegevoegd op 21 maart 2019 door Dhr. Marc Van den Broeck

Op vrijdag 12 april 2019 is er op Urania een kijkavond. Kom langs en werp bij helder weer een blik door onze telescopen. Zullen te bewonderen zijn: de maan en deep-sky objecten. De kijkavond start om 20u30 met een overzicht van wat er aan de hemel allemaal zichtbaar in ons Planetarium, nadien gaan we dan kijken door verschillende sterrenkijkers. Er zijn ook een hele reeks deep sky-objecten te zien, zoals de Pleiaden en de Orionnevel. De toegang is 6 euro, voor Urania leden is de toegang gratis. Reserveren voor deze kijkavond is niet nodig.

Astroclub met Emiel Beyens: Hoe Albert Einstein wereldberoemd werd

Toegevoegd op 14 maart 2019 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

Astroclub met Frank Deboosere: Een muzikale reis naar de sterren

Toegevoegd op 14 maart 2019 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

In de klassieke muziek komen alle mogelijke thema’s aan bod, en sterrenkunde is zo allesomvattend dat er tussen beide domeinen wel raakvlakken moeten zijn.  Frank Deboosere is thuis in beide werelden, dus hij is de ideale gids om deze muzikale wandeling door het heelal te maken.

Astroclub met Claude Doom: De geboorte en jeugd van sterren

Toegevoegd op 13 maart 2019 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

Astroclub met Marcel De Valck: Haal het beste weer uit je smartphone, tablet of pc

Toegevoegd op 13 maart 2019 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

Op het internet zijn er heel veel weergerelateerde sites te vinden en ook voor de smartphone is het aanbod aan weer-apps enorm. Maar welke bron van weerinformatie is betrouwbaar?

Pagina's