Sociale Wetenschappen

'The compassionate egoist' of de neuro-economie van het coöperatief gedrag

Toegevoegd op 10 juli 2018 door Mevr. Myriam De Splenter

De neuro-economie kijkt naar de rol van de hersenen bij het afwegen van beslissingen, inschatten van risico’s en interactie met anderen. Onderzoek toont aan dat bij deze besluitvorming het spanningsveld tussen eigen- en collectief belang een grote rol speelt. Carolyn Declerck, hoogleraar management aan UAntwerpen, kan zo een genuanceerder mensbeeld schetsen dan dat van een Homo Economicus.

De wetenschap van slim winkelen: a-commerce

Toegevoegd op 10 juli 2018 door Mevr. Myriam De Splenter

Na e-commerce is er nu a-commerce of Augmented Commerce, handel of verkoop met gebruik van ‘augmented reality’. Zo kan je producten virtueel al 'ervaren' vooraleer je ze koopt. Als je deze nieuwe technologie dan ook nog koppelt aan AI (artificial intelligence), krijg je als gebruiker een unieke gepersonaliseerde ervaring. Bart Goethals, gewoon hoogleraar wiskunde-informatica aan UAntwerpen, verduidelijkt hoe dit precies werkt en of (hoe dan?) dit ons winkelgedrag zal veranderen.

Commons en de stad van de toekomst

Toegevoegd op 28 juni 2018 door Mevr. Myriam De Splenter

Commons zijn weer helemaal in. Her en der, in binnen-en buitenland, in steden en op het platteland, onstaan er steeds meer zogenaamde burgercollectieven. Burgers werken samen en creeëren zo nieuwe collectieve goederen en diensten, en zorgen zo voor alternatieven, zowel in de private als publieke sector, op zoek naar meerwaarde, niet alleen voor zichzelf maar voor de hele samenleving. Voorbeelden zijn er genoeg: nieuwe energiecoöperaties gericht op duurzame, hernieuwbare energie, initiatieven gericht op het samen voorzien in ouderenzorg, collectieve buurttuinen, ....

De legitimiteitscrisis van de Europese Unie

Toegevoegd op 28 juni 2018 door Mevr. Myriam De Splenter

Hoe ontsnappen aan het trilemma van de Europese integratie? Politicoloog Peter Bursens licht toe.

Hoe gedragen we ons online: nice or naughty?

Toegevoegd op 28 juni 2018 door Mevr. Myriam De Splenter

Het internet lijkt een plaats van zowel pro- als anti-sociaal gedrag. We “liken” elkaars updates op Facebook en gaan met elkaar in de clinch op Twitter. Op welke manier stuurt de technologie ons gedrag en onze emoties? Wat is de impact van kenmerken als: anonimiteit, het “onzichtbare” publiek, …. En zijn algoritmes wel zo onschuldig? In dit gastcollege vertrekt prof. dr.

Veroudering, ontgroening en (vervangings)migratie: de demografische krijtlijnen van het migratiedebat

Toegevoegd op 14 juni 2018 door Mevr. Myriam De Splenter

Spectrumlezing door Karel Neels (Universiteit Antwerpen) over migratietrends.

Spectrum biedt donderdagnamiddaglezingen door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en verwante instellingen, afgewisseld met alumni en sprekers uit verschillende sectoren. Spectrum maakt actuele wetenschap, onderzoek en cultuur toegankelijk voor alle geïnteresseerden, ongeacht de leeftijd. Voorkennis is niet vereist.

www.uantwerpen.be/spectrum

De Supersamenwerker

Toegevoegd op 10 mei 2018 door Dhr. Steven Leysen

Is de mens een wolf voor zijn medemens, zoals Thomas Hobbes beweerde? Of had Jean-Jacques Rousseau gelijk toen hij schreef dat de mens van nature hulpvaardig en meelevend is? De eeuwenoude filosofische discussie lijkt beslecht. Niet door de filosofen, maar door neurologen, evolutionair biologen, kinderpsychologen en wiskundigen. Dat betoogt Dirk Van Duppen en hij presenteert met behulp van een audiovisuele presentatie het meest recente bewijsmateriaal. Met Johan Hoebeke is hij co-auteur van ‘De supersamenwerker’.

VUB Kinderuniversiteit

Toegevoegd op 20 april 2018 door Dhr. Joachim Mathieu

VUB Kinderuniversiteit is een nieuw project van het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie om kinderen van de derde graad lagere school op een speelse manier kennis te laten maken met wetenschap en de universiteit. Onderzoekers krijgen een 2-daagse opleiding met als doel een workshop in te richten op het niveau van kinderen uit het lager onderwijs.

Marx na 200 jaar: meer dan een mummie?

Toegevoegd op 14 februari 2018 door Dhr. Steven Leysen

Marx’ denken blijft actueel. Dat is misschien verrassend. Geen van zijn voorspellingen zijn uitgekomen en in zijn naam werden miljoenen mensen geknecht. Bovendien is vandaag niet marxisme maar marktisme troef. Toch vinden velen bij Marx een aanzet tot bevrijding in een door rendement en efficiëntie beheerste wereld. In dat opzicht heeft Marx geen spatje aan relevantie ingeboet.

Technologie houdt sociale media aangenaam

Toegevoegd op 29 november 2017 door Mevr. Myriam De Splenter

Karolien Poels, hoogleraar aan het departement Communicatiewetenschappen van de Universiteit Antwerpen, bekijkt de impact van sociale media door de bril van jonge gebruikers om vervolgens manieren te bedenken om hen beter te beschermen of weerbaar te maken. Walter Daelemans, gewoon hoogleraar aan het departement Taalkunde van de Universiteit Antwerpen, licht toe welke technologie ingezet wordt om de zwarte kantjes van sociale media af te vijlen en gebruikers te behoeden voor kwalijke gevolgen.

Pagina's