Nieuws

Opgelet: als u op een doelgroep of wetenschapsdomein filtert, kan er een extra lijst verschijnen om uw keuze te verfijnen.

nieuw

Toegevoegd op 20 oktober 2020 door Dr. Liesbeth Aerts

satellite dish

Ben je een wetenschapscommunicator of wil je er graag een worden?
Sluit aan bij onze virtuele netwerkmeeting op 17 november!

Wetenschappers, journalisten, persvoorlichters, communicatie- en outreach-specialisten uit verschillende omgevingen en industrieën praten er over COVID-19, diversiteit, en nog veel meer. Door een sterk samenwerkingsnetwerk uit te bouwen, kunnen we de impact van wetenschapscommunicatie-initiatieven in België en daarbuiten vergroten.

Logo Olyfran

Neem met je leerlingen (alle graden) deel aan Olyfran, test hun kennis van het Frans en maak kans op mooie prijzen (taalstages, , Interrailtickets, tablets, filmtickets…). Ook scholen maken kans op een schoolprijs (abo’s, stadsbezoeken, didactisch materiaal…).

Voor de 2de en 3de graad (behalve BSO) bestaat de wedstrijd uit 2 delen: een schriftelijke Startronde (in de eigen school) en een mondelinge Finaleronde (vanaf deze editie volledig online in de vorm van een videogesprek).

nieuw

Toegevoegd op 12 oktober 2020 door Mevr. Sarah Wuytack

Dinopolis

12 oktober 2020 - Dit weekend opende Technopolis de poorten van Dinopolis, een tijdelijke expo boordevol levensechte reuzendinosaurussen. Met talrijke robotdino’s, nagemaakte skeletten, levensechte sculpturen en échte fossielen belooft de nieuwste tentoonstelling van Technopolis heel wat extra bezoekers aan te trekken. Omdat sommige van deze dinoreplica’s zodanig groot zijn, werd beslist om de expo niet in Technopolis zelf maar op de parking van het doe-centrum te installeren.

Toegevoegd op 8 oktober 2020 door Mevr. Eva De Vlieger

breinwijzer

Dankzij ons geheugen kunnen we dingen leren, herkennen en weer oproepen op momenten dat we deze nodig hebben. Maar ons geheugen is niet perfect. Soms komen we niet meer op een naam of weten we opeens niet meer naar welk boek we ook alweer zoeken in de boekenkast. Maar hoe werkt ons geheugen? De laatste tien jaar hebben honderden wetenschappers uit verschillende disciplines bijgedragen tot een explosieve groei in onze kennis van het geheugen. Dit gaat van het terug oproepen van vergeten herinneringen tot het installeren van herinneringen die nooit hebben bestaan.

Toegevoegd op 8 oktober 2020 door Mevr. Eva De Vlieger

breinwijzer

In deze aflevering hebben we het over onze meest menselijke eigenschap: meevoelen met anderen. Hoe werkt dat eigenlijk in het brein, die empathie? Kunnen we het aan onze kinderen leren? Heeft de wereld er meer van nodig? Of ervaren we juist stress door teveel empathie? Hoe doen hulpverleners dat of medewerkers in de palliatieve zorg?

We praten met getuige en contextbegeleidster Carine, kregen alle neurologische informatie van professor Rudi D’hooge en gingen op bezoek bij Hilde Ingels, die levensverhalen van stervenden vastlegt.

Luister en info op 

trofee

Scriptie vzw gaat opnieuw op zoek naar de sterkste bachelor- en masterproeven van Vlaanderen. Doe mee met de Vlaamse Scriptieprijs en maak kans op geldprijzen tot 2.500 euro én/of heel wat persaandacht voor je werk. 

 

Wie kan deelnemen?
Alle afstuderende professionele bachelorstudenten en masterstudenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten die tussen 5 oktober 2019 en 4 oktober 2020 succesvol een eindwerk voltooiden. Groepsscripties zijn ook welkom.
 

Wie voorlopig niet op klasuitstap kan of mag, kan voortaan Technopolis op school uitnodigen. Technopolis brengt in het eerste semester van het nieuwe schooljaar een hele reeks workshops en shows rechtstreeks naar de scholen. Technopolis ontwikkelde een aanbod speciaal op maat van het basisonderwijs en het secundair onderwijs en hield daarbij ook rekening met de nodige coronamaatregelen. Wie liever op bezoek gaat naar Technopolis zelf blijft meer dan welkom en kan niet alleen rekenen op een leerrijke, maar ook veilige uitstap.

Toegevoegd op 1 september 2020 door Dhr. Rinus Holvoet

odd19

Sterrenkunde in de kijker

De finalisten van de VSO 2020

Aanvankelijk was de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade gepland begin mei, maar door de coronacrisis werd dit uitgesteld tot zaterdag 4 juli 2020. Het werd een bijzonder spannende eindstrijd.

#VitaalViraal

Technopolis lanceert samen met Bart Van Avermaet, beter gekend als Waldek uit Thuis, de actie #VitaalViraal ten voordele van kansarme jongeren met beperkte toegang tot digitale communicatiemiddelen. Van Avermaet postte zondag als eerste bekende Vlaming online een video van hoe hij een wetenschappelijk experiment uitvoert. Daarbij daagt hij Thuis-collega Tina Maerevoet uit om zelf een experiment uit de #LockdownLab-reeks van Technopolis tot een goed einde te brengen en op sociale media te posten.

Jonas Roelens wint PhD Cup 2019

In Vlaanderen worden jaarlijks ruim 2.000 doctoraatsstudies afgewerkt. Maar waarover gaan al die onderzoeken? De Vlaamse PhD Cup zoekt doctors die hun onderzoek in drie heldere minuten willen uitleggen.

Science@s'cool

Technopolis heeft speciaal voor leerkrachten een nieuwe reeks experimenten in beeld gebracht onder de noemer Science@s’cool. Leerkrachten vinden voortaan regelmatig nieuwe experimenten op de Facebook-pagina 'Technopolis voor leerkrachten' die ze aan hun leerlingen kunnen tonen of – beter nog – zelf live (voor de camera of binnenkort voor de klas) kunnen uitvoeren. Technopolis hoopt zoveel mogelijk leerkrachten aan het experimenteren te krijgen, ook tijdens de preteachingperiode.

Cover van de Vlaamse ScriptieKrant lente 2020

Nog op zoek naar boeiende lectuur voor in uw kot? Laat je verrassen en ontdek sterke scripties in de nieuwste Vlaamse ScriptieKrant. Zo verdiepen we ons onder meer in politieke beledigingen. Waarom negeren tolken een vijfde van alle onbeleefde uitingen en waarom is dit erg?

Ook in deze interactieve online quarantaine-editie:

#LockdownLab

Coronacrisis of niet, er is geen enkele reden om niet te blijven experimenteren volgens Technopolis. Ook met materiaal dat je meestal wel ‘in je kot’ liggen hebt, kan je namelijk heel creatief omspringen. Met deze boodschap lanceerde Technopolis vandaag het #LockdownLab, een reeks doe-het-zelf-experimenten waarbij je je keuken (of garage of tuin) tot een instant proefjeslab omtovert. Technopolis spoort al haar volgers aan om hun experimenten in beeld te brengen en online te posten.

Pi- en Pien-dag

Na 45 jaar feitelijke vereniging werden op 2 maart 2020 de statuten van de VVWL vzw gepubliceerd in het Belgisch staatsblad. Het VVWL-bestuur wil hiermee de continuïteit van de vereniging van wiskundeleraars garanderen en nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden met andere partners opstarten.

Sterrenstof Award

Technopolis reikt Sterrenstof Award uit
naar aanleiding van 20e verjaardag

Urania

Woensdagnamiddag - ideale namiddaguitstap met de (klein)kinderen!

Heb je de kleinkinderen op bezoek of weet zoon- of dochterlief zich weer niet bezig te houden? En zijn jullie nieuwsgierig naar de sterren en de planeten? Dan is de kinderplanetariumvoorstelling van Urania echt iets voor jullie!

Ontdek, onder leiding van een deskundige gids, de 3500 sterren die we niet meer kunnen zien aan onze nachtelijke hemel, in het Urania Planetarium.

Daarna neemt de gids je mee naar de waarnemingstoren. Bij helder weer kijk je door onze telescoop naar onze dichtstbijzijnde ster!

MAS

Tijdens de schoolvakanties organiseert Volkssterrenwacht Urania op donderdagavond een kijkmoment met sterrenkijkers op het dakterras van het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen.

De kijkavond gaat enkel door bij opklaringen en/of helder weer. Als het weer mooi is, zal de maan en de planeten goed zichtbaar zijn door verschillende sterrenkijkers.

Via de website van Urania en het MAS kan u op donderdagvoormiddag lezen of het kijkmoment doorgaat of niet ivm de weersvoorspellingen.

Toegang is gratis, vooraf inschrijven niet nodig. Iedereen is welkom!

Kijkavond

Iedere vrijdagavond is er op Urania een kijkavond. Bij helder weer staan onze medewerkers paraat om bezoekers en Uranialeden een blik te gunnen door onze grote telescoop, op o.a. de maan, planeten en een hele reeks deep sky-objecten.

De kijkavond start voor kinderen om 19u45 met kinderplanetariumvoorstelling nadien bekijk je het met je eigen ogen door onze grote sterrenkijker!

Om 20u45 start de publieke kijkavond met een overzicht van wat er aan de hemel allemaal zichtbaar in ons Zeiss Planetarium, nadien bekijk je het met je eigen ogen door onze grootste sterrenkijker!

Olyfran

Neem met uw leerlingen van de 1ste graad (CADET) deel aan de grootste zelftoets Frans in heel Vlaanderen!

De Vlaamse Olympiade voor het Frans verloopt voor de 1ste graad volledig online en in de eigen school.

Wanneer? Woensdag 22 april. Deelnemen kan tussen 8u30 en 16u, gedurende 60 min. aaneensluitend.

Pagina's