Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Selectieproef Europese Wetenschapsolympiade (EUSO 2015)

Toegevoegd op 26 juni 2014 door Dhr. Victor Rasquin

EUSO 2015 Klagenfurt

Drie wetenschappen, één olympiade

De EUSO (European Union Science Olympiad) is een jaarlijks weerkerende wetenschapsolympiade voor jongeren uit de E.U. Meer dan 25 landen vaardigen telkens twee ploegen van drie deelnemers af. Deze ploegen moeten dan twee opdrachten uitvoeren, waarbij het accent vooral ligt op vaardigheden voor de vakken biologie, chemie en fysica. Bij de EUSO primeert de ploeggeest op de individuele prestatie.

Wie mag deelnemen?
Enkel leerlingen van een lidstaat van de Europese Unie, die op 31 december  2014 nog geen 17 jaar zijn, mogen deelnemen aan de EUSO 2015. Dit is dus de geknipte wetenschapsolympiade voor 5e en (jonge) 6e-jaars ASO en TSO.

Waar gaat EUSO 2015 door?
In 2015 is Oostenrijk het gastland voor de dertiende editie van de EUSO. De wedstrijd gaat door van 26 april t.e.m. 3 mei in Klagenfurt. Reis en verblijf zijn volledig ten laste van de organisatoren.

De selectieproef
De selectieproef is een gezamenlijk initiatief van VOB-vzw, VeLeWe-vzw en KVCV-vzw en wordt ondersteund door de Vlaamse overheid binnen het actieplan Wetenschapscommunicatie.  Ze bestaat uit een theoretisch en een praktisch onderdeel. De theoretische proef is gepland op 15 oktober 2014 en gaat tezelfdertijd door op 5 locaties: Antwerpen, Brussel, Hasselt, Gent en Kortrijk. De deelnemers krijgen anderhalf uur de tijd om 30 meerkeuzevragen op te lossen. Hierbij komen de drie wetenschappen (biologie, chemie en fysica) gelijkwaardig aan bod. Het gaat vooral om denkvragen.

De tien leerlingen met de hoogste scores mogen dan een week later deelnemen aan de praktische proef. In deze tweede proef nemen ze het op tegen de 5 laureaten van de Junior Olympiade Natuurwetenschappen 2014 en drie laureaten van de Technologieolympiade 2014. De drie leerlingen, die voor beide onderdelen samen de beste prestaties neerzetten, vertegenwoordigen eind april 2015 Vlaanderen op de EUSO in Klagenfurt.

De selectie gebeurt op individuele basis; men hoeft dus niet als team in te schrijven. Deelname aan de selectieproef is gratis.

Waar vind ik verdere informatie en hoe kan ik mij inschrijven?
Voor alle inlichtingen in verband met deze wedstrijd kan je terecht op de website: www.euso.be 
Je vindt  er naast voorbeeldvragen van de selectieproef ook de opgaven en beeldmateriaal van de vorige olympiades.
Inschrijven gebeurt uitsluitend online; de uiterste inschrijvingsdatum is 10 oktober 2014.