Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

16 onderzoekers strijden om Vlaamse PhD Cup 2018

Toegevoegd op 16 oktober 2018 door Dhr. Arnaud Zonderman

De 16 kandidaten van de Vlaamse PhD Cup 2018

Wist u dat een doordacht voedselbeleid in gevangenissen de terugkeer van gedetineerden in de maatschappij kan bevorderen? Of dat doofgeboren kinderen dankzij een hoorimplantaat niet alleen kunnen leren spreken, maar dat op vijfjarige leeftijd zelfs even goed doen als hun horende leeftijdgenoten?

Het zijn maar twee van de zestien fascinerende onderzoeken die een nominatie voor de Vlaamse PhD Cup, een presentatiewedstrijd voor kersverse doctors, in de wacht sleepten.

Van aula naar concertpodium  
Via die wedstrijd daagt Scriptie vzw wetenschappers uit om hun jarenlange doctoraatsonderzoek naar een breed publiek te vertalen. Niet via een uitvoerige academische lezing in hun vertrouwde aula maar via een boeiende, populariserende presentatie van slechts drie minuten op een concertpodium met camera’s. Genomineerde Annelies Cannaert (UGent) is klaar om de uitdaging aan te gaan: “Als onderzoeker verzeil je nogal gemakkelijk in een soort “wetenschappelijk isolement”. Ik wil dat via de PhD Cup doorbreken door te leren hoe mijn onderzoek via de media met het publiek te delen.”  

In totaal schreven 63 wetenschappers zich in voor de tweede editie van de PhD Cup. Zestien van hen prijken nu op de longlist die de jury samenstelde. Ontdek de 16 geselecteerden en hun onderzoek op www.phdcup.be

Mediaschool
Wetenschappers ervaren vaak een zekere drempelvrees om live op de radio of voor een camera over hun onderzoek te spreken. Daar komt de wedstrijd aan tegemoet door de 16 genomineerden onder te dompelen in een vierdaags mediabad. Experten als Ivan De Vadder en Phara de Aguirre zullen hen leren hoe hun onderzoek helder te presenteren en persinterviews te trotseren. 

Finale 
De 8 kandidaten die tijdens deze mediaschool het best presteren, verzekeren zich van een plaatsje in de finale op dinsdag 13 november in AMUZ in Antwerpen. De finale is live bij te wonen en zal ook via een livestream te volgen zijn. Onder
het strenge oog van de jury met onder meer Jan Hautekiet en KU Leuven-professor Sylvia Wenmackers strijden de kandidaten voor de hoofdprijs: een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School en de nodige media-aandacht voor hun onderzoeksijver. Ook het publiek krijgt de kans om een publiekswinnaar aan te duiden.

Ivan De Vadder stelt de 16 kandidaten van de Vlaamse PhD Cup 2018 voor. 

Universal access controls + text version video
You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.

Selectie Vlaamse PhD Cup 2018

You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.
Auteur