Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Wetenschapscafé Gent 'Over taal gesproken'

21 maart 2017
eflyertaal

Elke dag doen we iets wat veel onderzoekers omschrijven als een erg complexe handeling: het gebruiken van taal. Taal is een vorm van communicatie. We gebruiken tekens (bv. letters) die samen een systeem vormen. Dankzij taal kunnen we ons uitdrukken, afspraken maken om samen te werken, kennis doorgeven, de wereld rondom beter begrijpen en van meer betekenis voorzien. Om dat complexe proces beter te begrijpen, gebeurt er heel wat onderzoek naar taalkundige fenomenen en theorieën. Maar wat moeten we ons concreet voorstellen bij taalonderzoek?

Onze gasten laten u tijdens het wetenschapscafé (@wetenschapscafe) graag meedenken over het hoe en het waarom van taal en taalonderzoek.

    Een taalonderzoeker, wat bestudeert die precies?
    We leven in een 21ste-eeuwe maatschappij waar technologie en innovatie voorop staan. Wat kan hedendaags taalonderzoek ons bijbrengen?
    Hoe gaat een linguïst te werk? Zit die werkelijk in een hoekje met een boekje?
    Kan taalkundig onderzoek het toekomstig taalgebruik voorspellen? Spreken we binnenkort echt van 'hullie' i.pv. 'jullie'?
    Taal is voortdurend in beweging. Is taalonderzoek dat ook? Welke nieuwe methodes en technieken deden hun intrede?
    Wat zijn de grote onderzoeksvragen rond taal vandaag?
    Een wereld zonder taal. Kan dat? Hoe zou die er uit zien?

Gasten

  • Prof. Mark Janse is een onderzoeksprofessor Oud- & Kleinaziatisch Grieks (UGent). In de zomer van 2005 ontdekte hij sprekers van het Cappadocisch, een doodgewaande Grieks-Turkse mengtaal die bijna 35 jaar een verborgen bestaan had geleid in drie kleine dorpjes in het noorden van Griekenland. Hij publiceerde vooral over taalverandering, taaltypologie, taalcontact en dode talen.
  • Prof. Veronique Hoste is voorzitter van de de vakgroep Vertalen, tolken en communicatie (UGent). Ze onderzoekt o.a. de nieuwe nieuwe mogelijkheden van taaltechnologie.
  • Mieke Dumont (@dumieke) studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaanderen en werkte tot voor kort als journalist en nieuwsanchor bij Focus en WTV. Momenteel is ze directeur communicatie en publiekwerking bij het kunstencentrum Vrijstaat O - De Werf. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen. Wij kennen haar vooral als moderator waarbij ze op een rustige manier, maar met pittige vragen een sterk gesprek tot stand kan laten komen.
Foto 
eflyertaal
Locatie
Vlotstraat
22
9000 Gent