Sleutelen aan het menselijk DNA: of het nu is om ziektes te bannen of 1000 jaar oud te worden. Misschien kan het binnenkort allemaal. Nieuwe technieken roepen de vraag op die iedereen associeert met ethiek: Móet alles wat kan? Waar enerzijds een groot optimisme heerst over de ongekende mogelijkheden van de technologie, moet er anderzijds ook aandacht zijn voor de keerzijde ervan. Tijdens dit café staan we niet alleen stil bij de vooruitgang en de mogelijkheden van DNA-technologie, maar denken we ook na over de ethische aspecten ervan.
Is als docent biochemie en onderzoeker, verbonden aan de vakgroep biomedische wetenschappen van de hogeschool Gent. Heeft expertise in moleculaire DNA technieken. Begeleidt studenten van de opleiding biomedische laboratoriumtechnologie in projecten waarbij de bevraging naar de beleving van personen met een erfelijke aandoening en hun familie omtrent de diagnose en de opvolging centraal staan. Voert toegepast onderzoek naar het optimaliseren van diagnostische technieken op basis van DNA
Heidi Mertes is professor in de medische ethiek aan de Universiteit Gent, lid van het Bioethics Institute Ghent, het METAMEDICA-platform en voorzitter van De Maakbare Mens vzw, een vereniging die kritische reflectie stimuleert over de individuele en maatschappelijke impact van nieuwe medische technologieën. Ze is tevens lid van de Federale Commissie voor wetenschappelijk onderzoek op embryo’s in vitro. Haar onderzoek is toegespitst op de ethische problematiek rond nieuwe toepassingen in de reproductieve geneeskunde, embryo-onderzoek, stamcelonderzoek en genetica.
Kim Verhaeghe is redacteur bij Eos Wetenschap, waar hij voor de podcast Vraag Het Aan een met een wetenschapper in dialoog gaat rond één centrale vraag.