Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Lezing Claude Doom: Op zoek naar de zwaarste sterren

3 maart 2018
Sterren groot en klein

Sterren lijken op het eerste gezicht allemaal simpele witte stipjes te zijn die 's avonds aan de hemel zichtbaar worden eens de Zon onder de horizon is verdwenen.

Maar sterrenkundigen zijn goede detectives: in de loop van honderden jaren onderzoek zijn ze erachter gekomen wat voor soort objecten sterren eigenlijk zijn, hoe ver ze van ons verwijderd staan en zelfs hoe groot en hoe zwaar ze zijn. En er blijken uiteindelijk veel verschillende soorten sterren te bestaan die we netjes kunnen klasseren.

Hoe zwaar is de zwaarste ster: 10 keer, 100 keer zo zwaar als de Zon, of nog zwaarder? Waar kunnen we dergelijke sterren vinden en hoe kunnen we ze herkennen? Hoe worden ze geboren en hoe leven en sterven ze?

In deze lezing van Claude Doom gaat de spreker samen met zijn publiek op zoek naar jonge sterrenhopen en heldere sterren, naar zware dubbelsterren en Wolf-Rayet sterren, in de hoop de zwaarsten onder de zwaargewichtsterren te vinden. We bekijken ook computersimulaties van de levensloop van deze sterren om te begrijpen hoe ze er uitzien en wat er men hen gebeurt.

Claude Doom is verbonden aan de KU Leuven en doceert als assistent-professor aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Daarnaast is hij actief in het bestuur van de Vereniging Voor Sterrenkunde en schrijft hij geregeld bijdragen voor het tijdschrift Heelal.

Aanvang: 15 uur
Toegang: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.

Bijlage 
Locatie
Abdijstraat
22
1850 Grimbergen
Doelgroep 
Wetenschapsdomein 
Gerelateerde activiteiten 

1 september 2018 tot 30 juni 2019
18 augustus 2019 tot 24 augustus 2019
6 februari 2019 tot 8 mei 2019
6 februari 2019 tot 8 mei 2019
22 januari 2019 tot 18 juni 2019